
Frequently Asked Questions about Tire Sales & Disposal 

 

Question: If a new tire customer wants to keep the tires that were on their 
vehicle because they are still in good condition, does the tire retailer 
still have to charge them a disposal fee for the new tires purchased? 

Answer: Yes. 

 

Question: If a new tire customer does not exchange a used tire at the time of 
purchase of a new tire from a retailer, can the customer turn in a used 
tire for disposal to the same retailer at a later time without paying 
another disposal fee? 

Answer: Yes, however the customer must check with the retailer at the time of 
purchase if there are conditions to acceptance (time period allowed, 
proof of purchase, etc.) 

 

Question: Do tire wholesalers have to charge a disposal fee on new tire sales? 

Answer: No, but they are required to accept used tires from their customers. 

 

Question: Does a disposal fee have to be charged on the sale of a re-treaded 
tire? 

Answer: No. 

 

Question: Does a disposal fee have to be charged on the sale of a used tire? 

Answer: Yes. 

 

Question: If a retailer/wholesaler only sells used tires are they required to accept 
tires for disposal? 

Answer: Yes. 

  

Question: Please clarify the definition of “volume buyers” in the definition of “tire 
wholesaler” in H.R.S. §342I-21. 

Answer: The Hawai‘i State Department of Health interprets “volume buyers” to 
include end users purchasing for a fleet(s) of cars (i.e., car 
manufacturers, car rental companies). This interpretation applies only 
to this law. 

 



Question: Please clarify the definition of a “new tire” in the definition of “new” in 
H.R.S. §342I-21-23(a)(2). 

Answer: The Hawai‘i State Department of Health interprets “new” as meaning 
“new” in ownership.  A used tire purchased by a consumer is “new” to 
that consumer.  The term “new” covers both a physically brand new, 
unused tire, and a used tire, purchased by a consumer.  

 

Question: How does a customer know how much they paid for the tire disposal 
fee? 

Answer: State law requires “Any advertising pertaining to the price of motor 
vehicle tires shall disclose whether a separate disposal fee may be 
added to the final price of the tire and the actual cost of the disposal 
fee.” 


